Thursday, September 25, 2008

Sådan är kapitalismen, otack är den armes lön

Som ni säkert vet är USA:s ekonomi i kris och läget är riktigt, riktigt illa. Dock vill de som vet hur allvarliga konsekvenserna verkligen kan bli inte berätta, alternativt vill USA:s mediamaskin inte rapportera det. Enligt min Media & Society-lärare professor Haefner är det för att om folket skulle få veta skulle det leda till masspanik...och det vill ingen ha.


Nu är ju ekonomi inte mitt område, men så vitt jag förstår är det de fallande bopriserna som är den ursprungliga boven i dramat. När huspriserna steg under senaste årtiondet tog många lån för att köpa hus i tron att priserna skulle fortsätta stiga. Lånen var lätta att få eftersom många utländska investerare pumpade in pengar i USA, vilket stärkte ekonomin. Många banker övertygade personer att ta lån som egentligen inte har råd att betala dem. Dessutom började det byggas en massa nya hus och till slut blev tillgången mycket större än efterfrågan. Bomarknadspriserna började därför rasa och miljoner människor stod där med lån som var värda mer än huset de bor i, utan möjlighet att betala, och kan inte folk betala får bankerna ingen inkomst. Dessutom har mycket pengar från utlandet investerats i bolåneförsäkrade obligationer som nu blivit värdelösa.



Bomarknadskrisen skapade en svallvågseffekt till andra marknader. När bankerna har de körigt ekonomiskt håller de i sina pengar, det blir svårare att låna och få kredit för privatpersoner och företag vilket resulterar i att konsumtionen och investeringar stannar av.

När jätten Lehman Brothers gick omkull förra veckan och Merril Lynch blev uppköpta dök Dow Jones med 500 points under en dag. Hjulen började snurra och nu ligger USAs ekonomi verkligen brunt till. Hela systemet är urholkat och det finns inget som försäkrar pengarnas värde eftersom hela systemet är uppbyggt på kredit. Personer har till och med betalat av kreditkortsskulder med andra kreditkort och tagit nya huslån för att betala av de gamla huslånen.

Det är så jag har förstått läget. Har jag fått situationen helt om bakfoten vore jag tacksan om någon ekonomikunnig kusin skulle kunna upplysa mig.



Enligt professor Haefner började allt när Ronald Reagan, den mest konservativa republikanen av dem alla, kom till makten 1980. Under sin tid som president genomförda han många lagändringar för att lätta regeringskontroll och släppa marknadskrafterna fria. Konsekvenserna av det ser vi nu, nästan 30 år senare.



President Bush, som verkade speciellt darrig på rösten, talade till nationen igår kväll och föreslog en lösning; regeringen ska gå in med 700 miljarder (!) dollar och köpa upp bankernas värdelösa tillgångar för att få dem, och således systemet, på fötter igen. I skrivande stund debatterar Kongressen, Senaten och Administrationen för fullt om de ska klubba förslaget eller inte. Om det inte funkar kommer USA med stor sannolikhet hamna i en depression av mammutska mått, mycket värre än den stora depressionen på 30-talet.

Även fast gamle Bushen verkar ovanligt tagen har inte oron spritt sig på gräsrotsnivå, det vill säga bland eleverna på skolan. Ämnet har varit uppe för diskussion ett antal gånger, och även fast det finns de som planerar att ansöka om kanadensiskt medborgarskap eller flytta till en hydda i skogen verkar flesta jag pratat med tycks starka i tron att det löser sig. Jag är inte lika positiv, eftersom om USA kraschar är det stor risk att Europa och resten av världen följer med. Jag antar att det här bevisar att kapitalism, liksom kommunism, i sina extrema form inte fungerar.

---------------------------------

Herrejävlar, jag tror att någon nyss skjöt två skott på gatan utanför min lägenhet. Obehagligt är bara förnamnet. Kanske dags att gå och lägga sig, klockan är tjugo i två och imorgon är det den stora matchen mot Wheaton. Homecoming och 2500 fans på läktaren får även en bänknötare att bli lite spänd.

Från Er guldtacka bland krediter

Gustav

1 comment:

Anonymous said...

Onekligen en bra sammanfattning av läget...En rolig parantes i sammanhanget är att drogkartellerna i sydamerika numer inte tar betalt i dollar utan i euro då den valutan anses mycket säkrare.....

Se nu till att bit ihop och träna som ett svin så får du chansen...

Men jag undrar om du har tagit upp frågan med coach eller på något sätt visat dig missnöjd med nuvarande situation? Svenskar kan ju ha en tendens att bara vandra ut i skuggorna utan att bråka ibland...

/Manne