Tuesday, September 9, 2008

Angående amerikanska lagnamn

Som välbekant är består klubblagsnamn i Sverige och övriga världen generellt av orten de hör hemma, samt en förkortning av det fullständiga klubbnamnet. Välkända exempel är IFK Göteborg, Kalmar FF, Hjulsbro IK, Smedby AIS, FC Barcelona, Linköpings HC.

I USA fungerar det annorlunda; istället för en bokstavskombination lägger man till något flashigt plural, förslagsvis ett djur, yrke, mytologiskt väsen eller folkslag som gärna är representativt för orten där man hör hemma. Detta leder ofta till förvirring för en utomstående då sportkommentantatorer och dylika hellre nämner lagen vid deras tilläggsnamn än staden de faktiskt kommer ifrån. Till exempel, säger någon att han är ett Chiefs-fan så förväntas du att veta att han menar Kansas Citys amerikanska fotbollslag. Varje sportintreserad amerikan med självrespekt bör kunna alla lag, från alla städer, i alla ligor. Förutom NHL. Efter ett drygt år i USA har jag nu fått någorlunda grepp på virrvarret och tänkte dela med mig av denna enorma kunskapskälla. Låt oss nu gå på upptäktsfärd i faunan av amerikanska lagnamn.

Djurfeferenser är som sagt populära i alla sporter och ligor, desto vildare desto bättre; i NBA har vi bland andra Chicago Bulls, Millwaukee Bucks, Memphis Grizzlies och Toronto Raptors. I NFL huserar till exempel Chicago Bears, Cincinatti Bengals, Detroit Lions, Denver Broncos och Jacksonville Jaguars. NHL vill inte vara sämre; Pittsburgh Penguins, Nashville Predators, Florida Panthers och Anaheim Ducks hittar vi där.

Genom att titta på en stads lagnnamn kan man lista ut vilka industrier som har varit eller är viktiga för staden: stålstaden Pittsburghs NFL-lag heter Steelers, bryggeritäta Millwaukees basebollag lyssnar till Brewers, bilstaden Detroits basketlag heter Pistons och Houstons dito går under benämningen Rockets eftersom att NASAs högkvarter ligger i staden.


Ibland får lag namn efter etniciteter/folkslag som historiskt sett har präglat deras stad. Även här finns många exempel; Minnesota Vikings efter de många svenskättlingarna i staten, Boston Celtics efter de stora antalet irländare där, likaså Universitetet Notre Dame vars olika lag heter Fighting Irish, New England Patriots eftersom där grundades Amerika. Speciellt många kanadensiska hockeylags namn refererar till att vara kanadensare: Canucks, Canadiens, Maple Leafs och klassiska Nordiques.

Fast det allra populäraste folkslaget att döpa sig efter är indianerna. Exemplen är otaliga; Kansas City Chiefs, Chicago Blackhawks, University of Illinois Fighting Illinii, Washington Redskins, Cleveland Indians och Cincinatti Reds. Av förståeliga skäl har det här retat gallfeber på många av nordamerikas kvarvarande indianstammar. Här kan vi verkligen tala om den rätta innebörden av modeordet kränkt.

Joe Kerley, en ny kille i fotbollslaget, berättade en rolig anekdot med anknytning till detta fenomen. Ett gäng indianättlingar, eller rättare sagt amerikanska ursprungsinvånare, på hans high school skulle starta ett fotbollslag. Som protest mot etablissemanget ville de döpa sig till Whitemen. Det gick inte alls för sig.

Jag skulle kunna fortsätta i evigheter på ämnet, men det börjar bli dags att avrunda. Amerikanska lagnamn är intressanta; ibland blir det bra (Dallas Cowboys), fyndigt (Buffalo Bills), töntigt (Cleveland Browns), korkat (Minnesota Lakers flyttar till Los Angeles där det inte finns några sjöar), tufft (Calgary Flames) eller bara oförklarligt (Kansas City Royals och Los Angeles Kings i ett land som aldrig haft en monark). Ibland försöker svenska lag på sig samma sak, men de gör sig bara själva till åtlöje (MIF Redhawks).

Till sist vill jag ge mitt eget North Park Vikings ett hedersomnämnande. Eftersom vi är en svenskgrundad skola tyckte någon att vi skulle heta Vikings. Inget fel med det, men nu är det ju så att North Park också är en kristen skola, och som vi alla vet var vikingarna väldigt förtjusta i att våldta nunnor, döda munkar och plundra och bränna ner kloster. Som kronan på det ironiska verket föreställer vårt emblem ett vikingaskepp med ett kors på seglet. Det får mig att tänka på Peter Dalles misslyckade uppfinnare i Lorry/Yrrol: "Jag tänkte inte på det".

Er vind i vikingaseglet,

Gustav

1 comment:

Anonymous said...

Intressant, roligt, bra !

Och igår vann svenska fotbollslandslaget ( de heter bara så eller?) mot Ungern. Välförtjänt? Knappast men bättre spela dåligt och vinna än spela bra och förlora.