Tuesday, February 5, 2008

Artiklar om Super Bowl

Visserligen är det både en och två dagar försent, men jag tänkte posta de två artiklarna jag skrev om Super Bowl för mina sommarvikarieansökningar till Corren och NT. Först en artikel om Super Bowls roll som en inofficiell nationell högtid i det amerikanska samhället.

SUPER BOWL - BÅDE PÅ GOTT OCH ONT

Super Bowl - finalen av amerikanska footballigan NFL - ses av 800 miljoner människor världen över. I sportens hemland handlar dock matchen om så mycket mer än vilket lag som koras som mästare. Den 3 februari 2008 klockan 18.30, efter flera veckors uppladdning, sparkar årets största amerikanska mediahändelse igång. Välkomna till Super Bowl XLII.

Chicago (USA). På söndag möter de hittills på säsongen överlägsna New England Patriots skrällaget New York Giants i Glendale, Arizona, i den fyrtioandra upplagan av Super Bowl. Storfavoriten New England, med härförande quarterbacken Tom Brady, har radat upp 18 segrar på lika många matcher och vinner de på lördag blir de det andra laget sedan Miami Dolphins 1972 att prestera en perfekt säsong. De enda lag som nu stor i vägen mellan Patrioterna och historieböckerna är uppstickaren New York Giants, där framförallt quarterbacken Eli Manning har presterat över sin förväntade förmåga. Denna match har särskild betydelse för Eli eftersom att han under hela sin karriär stått i skuggan av sin äldre bror Peyton Manning, som i egenskap av quarterback för Indianapolis Colts vann Super Bowl i fjol.
New York fick verkligen slita i semifinalen i vilken de mötte Green Bay Packers från Wisconsin på bortaplan. Giants kicker Lawrence Tynes avgjorde på övertid den tredje kallaste mathen i NFL:s historia. Med vindfaktorn inräknad visade termometern -30 grader Celsius.

En inofficiell nationell högtid
Dock är den sportsliga aspekten av Super Bowl långt ifrån den viktigaste för USA:s invånare. Eftersom den amerikanska kulturen i grunden är väldigt familjeorienterad skapar Super Bowl ett tillfälle för människor att samlas och känna gemenskap. John Born, 36, från Brookfield, Wisconsin berättar:
- Vilket lag som vinner betyder egentligen ingenting för den gemene amerikanen, förutom om du bor i någon av de städerna som lagen som spelar tillhör. Super Bowl är en inofficiell nationell högtid fullt jämförbar med Thanksgiving eller nationaldagen. Man bjuder in familj och vänner till fester där det äts pizza och dricks öl i kopiösa mängden.
Han fortsätter:
- För att göra själva matchen intressantare anordnas vadslagningar om allt möjligt; första lag att ta poäng, halvtidsresultat och, förstås, slutresultatet. Fast som sagt, matchen i sig är inte det viktiga, och många är till och med mer intresserade av reklamerna i spelavbrotten än själva spelet.

“Årets största mediaevenemang”
Bolag betalar mångmiljonbelopp för att få chansen att synas under Super Bowl-sändningen; 30 sekunders reklamtid kostar 2.7 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 17.1 miljoner kronor.
- Super Bowl är utan tvekan årets största evenemang för mediaindustrin, dess betydelse är enorm, säger Margaret Heafner, 50, doktor i kommunikation och marknadsföring som undervisar vid North Park University i Chicago.
- Förutom att företag måste betala dyrt för själva reklamtiden satsas grova pengar i själva produktionsfasen av reklamfilmerna. Filmerna måste vara nyskapande och originella, inget annat duger. Reklamfilmerna som visas under Super Bowl sätter standarden för resten av året.
Med tittarsiffror högre än något annat program i USA (ungefär 93.2 miljoner amerikaner såg 2007 års match) är det ingen tvekan om att exponera sitt företag under sändningen ger effekt. Till exempel: år 1999 sändes en speciellt uppmärksammad reklamfilm från företaget Monster.com, en jobbsökmotor på internet. Filmen visade barn som drömskt berättar om sina framtidsyrken, men istället för att de vanliga svaren att de vill bli brandman, polis eller författare var svaren mer verklighetsbaserade: “Jag vill bli underbetald”, ”ostimulerad” eller som i en liten flickas fall ”få sämre betalt för samma jobb”. Miljoner människor kände igen sig och tog åt sig av barnens hånande kommentarer, och filmen fick ett enormt genomslag. Minuterna efter matchen var över gjorde Monster.com 2 900 jobbsökningar per minut, drygt två och en halv gånger mer än tidigare högsta notering. Enligt Monster.coms dåtida VD Jeff Taylor var reklamfilmen huvudanledningen till att företaget gick med 40 miljoner dollar i vinst det året.

Beklagansvärd utveckling
För företagen är Super Bowl-spektaklet en nästan outtömlig kassako, men denna utveckling beklagas av många amerikaner. James Derrick, 22, historiastuderande från Harrisburg, Pennsylvania, riktar skarp kritik mot kommersialiseringen av Super Bowl:
- Football är full av skicklighet, passion och viktigast av allt, styrka, och därför är det den ultimata amerikanska sporten. Därför är Super Bowl, matchen då mästarna ska koras, en av de mest efterlängtade årliga händelserna.
Han suckar och fortsätter:
- Just därför blir jag så besviken på att Super Bowl synnerhet och sporten i allmänhet överskuggas av kommersiella intressen. Matchen har förvandlats till en bolagsproduktion. Varför måste evenemanget översvämmas av reklamfilmer för mångmiljonbelopp? Varför kan man inte längre uppskatta en match med det sportsliga intresset som enda syfte?

Manifestation i nationell stolthet
Kommersialiseringen till trots, Super Bowl är en instutition i det amerikanska samhälllet. På frågan varför Super Bowl betyder så otroligt mycket för amerikanerna, svarar John Born:
- Både på gott och ont, evenemanget är en manifestation i nationell stolthet. Football är USA:s absolut populäraste sport och 99 procent av spelarna i NFL är inhemska. Visserligen dyker det ibland upp en utländsk spelare, som till exempel Atlanta Falcons danske kicker Morten Andersen, men alla stjärnor är amerikaner. Det är något som många här känner sig stolta över, till skillnad från baseboll-ligan där många lag bärs upp av utländska importer.
Dock är även John inne på samma spår som James Derrick när det gäller själva arrangemanget kring matchen:
- Den amerikanska patriotismen i samband Super Bowl går ofta till överdrift, och kommersen runt omkring är nästan vulgär. Det symboliserar det jag skäms mest för som amerikan; köphysterin vårt samhälle är byggt på.
Han blir tyst för en stund, för att sedan summera sina tankar:
-Super Bowl är allt som är rätt och allt som är fel med USA under fyra timmar.
Jag avslutar med att fråga vilket lag han tror vinner på söndag:
- New England, så klart. Men vem bryr sig egentligen?
Gustav Skogens, Chicago


Den andra är ett referat av själva matchen:


NEW YORK GIANTS GIGANTISKA SUPER BOWL SEGER

Matchen mot New York Giants var det sista hindet att överstiga för de hittills obesegrade New England Patriots innan de skulle gå till historien som det första laget att vinna säsongens alla nitton matcher (när Miami Dolphins presterade sin perfekta säsong 1972 spelades endast sjutton matcher). Fast hindret växte till ett berg, ett berg som skulle visa sig för gigantiskt att bestiga. New York Giants svarade för den kanske största skrällen i den amerikanska football-ligan NFL:s historia då de vann Super Bowl XLII genom att kämpa ner de oslagbara New England Patriots.

Chicago (USA) New England Patriots kom till mötet mot New York Giants i University of Pheonix Stadium i Glendale, Arizona, som storfavoriter. De har radat upp arton raka vinster och de har dominerat hela säsongen, till och med blivit kritiserade för att förnedra sin motståndare. Nu är de en seger ifrån att fullborda sin perfekta säsong, en seger som skulle betyda fyra Super Bowl-titlar på sju år. I laget finns mängder med rutin, till exempel var denna match quarterbacken Tom Bradys fjärde och defensiva tacklaren Tedy Bruschis femte Super Bowl-framträdanden.
New York Giants säsong har varit desto brokigare; quarterbacken Eli Manning har blivit kritiserad av både fans och lagledning, och de tog sig nätt och jämt till slutspelet som wild card från sin division. Fast väl i slutspelet skedde en förvandling; ledda av rutinerade coachen Tom Coughlin och ett felfritt spel av quarterbacken Eli Manning tog de sig hela vägen till Super Bowl XLII. Deras starka bortaspel, med tio raka segrar utanför New York, var ockå en starkt bidragande anledning.

Ställningskrig
New York Giants står för matchens första anfall som avslutas med ett field goal från 32 yards av kickern Lawrence Tynes, vilket ger tre poäng. New England Patriots svarar med att arbeta ner bollen en yard från Giants målområde, en position de tar till vara på då Lawrence Maroney pressar sig igenom Giants försvarslinje för en touchdown. Försöket på extrapoängen lyckas och ställningen är 7-3 till Patriots.

Brady ur balans
Resten av första halvlek är ett ställningskrig. Båda lagen spelar näst intill perfekt försvarsspel och ingen av lagens quarterbackar lyckas hitta några öppnande passningar. Giants taktik att sätta hård press på Patriots quarterback Tom Brady, som är långt ifrån det dominerande spel han har visat tidigare under säsongen, visar sig effektiv. Patriots offensiva försvarslinje har genom hela matchen stora problem att freda sin superstjärna, som till exempel 22 minuter in i första halvlek blir omkulltacklad två spelsekvenser i följd.
Även Giants quarterback Eli Manning har stora svårigheter i inledningen. Bland annat kastar han bollen rakt i famnen på en Patriot-spelare arton minuter in i första halvlek, hans första så kallade interception i slutspelet. I det som på förhand spåddes att bli en poängrik historia är nu halvtidsresultatet 7-3 till New England, och utgången av matchens avslutande halvtimme är oviss.

Perfekta passningar
I början av den andra halvleken börjar Eli Mannig hitta perfekta passningar till sina recivers som pressar New England bakåt. Således hittar han till slut wide recievern David Tynee i Patriots målområde, vilket resulterar i en touchdown. Med drygt elva minuter kvar att spela är ställningen 9-7 till Giants.

Bra samarbete
Även då Patriots problem att hitta rytm i anfallet fortsätter i den andra halvleken så fungerar samarbetet mellan Brady och gånger wide recievern Wes Welker bra. Giants försvar har svårt att få grepp om Welker, vilket leder till öppna ytor för Patriots andra wide reciever Randy Moss. Med en touchdown med två minuter och fyrtiotvå sekunder kvar av matchen ger Moss sitt lag ledningen med 14-10.

Matchavgörande sekvens
För att vinna matchen är New York Giants nu tvungna att få till en touchdown eftersom ett field goal bara ger tre poäng. Deras jakt och upplösningen visar sig bli ett otroligt klimax på en av de mest spännande Super Bowl-matcherna någonsin.
Med en minut och tjugo sekunder kvar att spela är Patriots nära att tackla omkull Manning, Två-tre Patriots-spelare klänger på honom och försöker tvinga honom till marken. Lyckas dem har Patriots med största sannolikhet vunnit matchen, men på något mirakulöst sätt slingrar Manning sig fri och kastar en 32 yard lång passning mot David Tyree. Hårt uppvaktad lyckas Tyree lika mirakulöst fånga bollen över huvudet. Nu, med 59 sekunder kvar, befinner sig Giants 24 yards från Patriots målområde och i spelsekvensen efter krymper de avståndet till 14 yards.
Avgörandet kommer i nästa anfall: Manning lobbar bollen mot Plaxico Burres som sprungit sig fri i målområdet. Burres fångar bollen, touchdown, och New York Giants comeback är fullbordad. Med 35 sekunder kvar att spela är ställningen är 17-10 i deras favör.

Nyckeln till segern
New Englands sista anfall är fruktlöst. Signifikativt för hela matchen är när Tom Brady i ett sista desperat försök att vända på ställningen blir omkulltacklad av rookien Jay Alford. Totalt går Brady i backen fem gånger i matchen.
Tiden rinner ut och en av de största, om inte den allra största, skrällarna i Super Bowls historia är ett faktum.
Nyckeln till New York Giants seger är att de lyckas stoppa NFL:s bästa offensiva lag någonsin. Super Bowl XLII är första matchen på mer än ett år som New England Patriots inte gör mer än 20 poäng. Giants stör effektivt ut Patriots quarterback Tom Brady och tillåter dem inte att få någon som helst rytm i anfallsspelet. Det, och en nyfödd quarterback i form av Eli Manning, resulterar i en välförtjänt New York-seger.
New England Patriots, 2000-talets dynasti i amerikansk football får vänta på sin perfekta säsong, och Eli Manning, som alltid stått i skuggan och jämförts med storbror Peyton i Indianapolis Colts har nu äntligen skapat sig ett eget namn.

Gustav Skogens, Chicago

Sådärja, kom gärna med kommentarer. Har jag valt rätt karriärbana eller tycker ni jag ska klippa mig och skaffa mig ett annat jobb?

4 comments:

ellen said...

Gurkan, jag tycker du är jätteduktig, klart du ska satsa på denna karriär.

Anonymous said...

Artikeln är bra Gurra. Detta inte bara sagt med mammaögon utan Örjan har kollat med professionell blick. Du får med beröm godkänt. Go for it ( som det heter)

Anonymous said...

Det finns bara ett ord att säga om dig Skogens, Du är KUNG! Go for it!

Anonymous said...

I wish not concur on it. I over nice post. Specially the title attracted me to be familiar with the intact story.