Tuesday, April 29, 2008
Besvikelsernas sportår
Visst är det roligt: Arne Hegerfors kommer bli ihågkommen för "Nu firar vi midsommar i Pontiac Silver Dome!", Hyland för "Den gliiiider in i mål!", Lasse Granqvist för "Det är inte möjligt!!! Han klackar in bollen!" , medan det vi alltid kommer minnas Wikegård för är "Smackebonk!". Fan, till och med Kåmark drog ju till med en grym oneliner efter Larssons monstermål i EM 2004; "Titta, han flyger ju som ett jetplan genom luften!". Men Wikegård, tyvärr, "Smackebonk!" kommer bli tid arv.
Det enda som kan rädda det här året för mig är ett hyfsat EM-slutspel av Sverige, eftersom om Carolina Klufts säckhoppande i OS kan jag inte bry mig mindre om.
Sunday, April 20, 2008
Chicago sightseeing
Efter fullbordandet av justitiemordet mot LHC i fredags bestämde jag mig för att blanda nytta (sorgearbete) med, ironiskt nog, nöje och åkte ner till downtown för att ta igen lite av den sightseeing jag har lyckats undvika att göra i ett drygt halvårs tid här i staden. Eftersom jag mest har publicerat bilder från fester och skabbiga krogar så tänkte jag nu visa mitt Chitown från sin lite bättre, alternativt turistvänliga, sida. Håll i hatten...
I Millenium Park finns det en väldans massa gött och titta på, framför allt konst som jag antar ska klassas som postmodern. Fast vad vet jag och min neandertalande hockeyhjärna?
I alla fall, ovan ser vi någon sorts fontän med en massa videoskärmar föreställande ett manligt ansikte. Man tror först att det är statisk målning, men tji får man när ansiktet blinkar med ett öga, pressar fram ett litet leende eller rynkar på näsan. Mycket häftigt, och i mitt tycke mycket roligare än att glo på dammiga 1700-talsmålningar föreställande Långtbortistans kung Bryrmiginte i något finmuseum. Fast Picasso har sina stunder.
Att gå in under bönan är något av en surrealistisk upplevelse som inte går att förklara tillfredställande. Det påminner ganska mycket om Fenomenmagasinet eller valfritt Lustigt Hus som varje nöjesfält med självrespekt måste ha. Eller rättare sagt en stor jävla jättespegel som kombinerar alla de olika speglarna i valfritt Lustigt Hus som varje nöjesfält med självrespekt måste ha.
Grant Park sett ifrån öster. I bakgrunden har vi Michigan Avenue och några smakprov på Chicagos arkitektur, födelseplats för den moderna skyskrapan. Utan The Great Chicago Fire som härjade 1871 och mer eller mindre jämnade hela staden med marken så skulle Chicago troligtvis vara en tråkig stad i stil med Columbus eller Hartford. Det var återbyggnadsprocessen som gav upphov till hela den här byggexplosionen.
Längst bak i bakgrunden tornar Sears Tower, eller The Scyscrapers formely known as the world's tallest building, upp sig.
En scen i Millenium Park perfekt för en Pink Floyd-konsert. Jag kommer tyvärr inte ihåg dess namn.
Över bron går Lake Shore Drive, den stora vägen som går mellan stadskärnan och Michigansjön. På andra sidan bron ligger Navy Pier, en stor fläskig pir som sträcker sig någon kilometer ut i sjön. Där finns det ett litet nöjesfält, en Imax-biograf och annat smått och gott.
För övrigt är jag så säker man kan bli att bröderna Jake och Elwood Blues blev jagade av ungefär 100 polisbilar över den där bron i filmen Blues Brothers slutscen.
Som sagt, Chicagos arkitektur är något utöver det vanliga.
Det får bli sista bilden för den här gången. Hoppas att ni har fått en liten uppfattning om vad jag älskar med den här staden. Hoppas någon av er kommer och hälsar på i en inte alls för avlägsen framtid så att jag kan visa er runt. Det är en sak att titta på bilder, en helt annan att se det själv.
Dagens observation: Det är upprörda känslor bland Chicagos föräldrar. Grand Theft Auto 4, ett av världens våldsammaste spel, kommer ut snart och Chicago Transit Authority kör en annonskampanj för spelet på sina bussar och spårvagnar. Föräldrarna tycker det är otroligt olämpligt att deras barn exponeras för sådana spel, speciellt med tanke på att 12 personer har skjutits ihjäl i Chicago den gånga helgen. Personligen förstår jag inte den här videovåldsdebatten; vill du inte att ungen ska spela ett spel från 18 år så köp inte spelet till ungen. End of story...
Undertecknat,
Yours Truly
Saturday, April 19, 2008
Amerikanska idrottssystemet
Låt mig först reda ut hur den professionella idrotten bedrivs. Europa spelar man i klubbar som är inordnade i öppna seriesystem till skillnad från i USA där de professionella lagen och ligorna är ännu mer drivna som företag än i Europa (även då serier för klubblag finns här också så är det inte alls på samma nivå). Låt oss ta NFL som exempel. Man kan beskriva det som att ligan NFL är ett företag och lagen är varumärken, produkter som ska säljas. Alla intäkter delas lika mellan lagen, det vill säga, om en Chicago Bears-t-shirt säljs så delar alla lagen på vinsten från den t-shirten. På så sätt kan lag från mindre städer som Green Bay Packers (Green Bay har 100 000 invånare) vara med och konkurrera på någorlunda lika villkor. Fast övriga intäkter som biljettförsäljning behåller lagen själva.
Ligan är stängd, den är inte inordnad i något seriesystem och det enda sättet för nya lag att komma till är om någon rik knösus någonstans får tillåtelse av NFL att starta ett lag alternativt köpa ett redan existerande lag och flytta det till sin stad. Allt har ett pris. Dock händer det nästan aldrig i NFL eftersom amerikansk fotboll är helig och runt omkring den finns det faktiskt lite fanskultur. Att sälja ett lag till en annan stad är oförlåtligt. Fast i NHL däremot händer det lite titt som tätt eftersom att amerikanerna inte bryr sig om hockey. Quebec flyttade till Denver, Minnesota North Stars blev Dallas Stars för några oljemiljoner och de senaste tillskotten i ligan är bland andra Pheonix, Columbus och Nashville. I basketligan NBA var det vanligt förr, bland annat flyttade Minnesota Lakers till Los Angeles där det inte finns några sjöar, men vad jag vet var det länge sedan sist. Spelare kan också säljas och bytas lite hur som helst eftersom de lagligt sett tillhör ligan, inte lagen. Till exempel Huselius fick byta värmen i Florida mot kylan i Calgary utan att ha något att säga till om. En klubb behöver inte ha en spelares tillåtelse att byta bort, trada, honom.
Alla stora ligor har drafter varje år där lagen i tur och ordning väljer och vrakar bland det årets talanger. De tjingar en spelare och spelarna kan inte välja lag själva. Om de vill spela i NHL så måste de finna sig i att representera den klubb som valt dem om inte klubben säger upp rättigheten till en spelaren. Vet inte exakt hur länge, men laget har rättigheten till en spelare i X antal år framöver.
Ungdomsidrott är uppbyggd på ett helt annat sätt än i Sverige. Man representerar sin skola och inte en klubb hela vägen från high school till college. Är man inte tillräckligt bra när man går ut high school, det vill säga runt 18 år, för att ta plats i ett universitetslag så är det för de flesta tack och hej till idrotten (67 procent av amerikanerna är ju också överviktiga). På tal om det så snubblade jag över denna krönika av okänd författare som beskriver den amerikanska vinnarmentaliteten i ungdomsidrott perfekt. Jag känner inte för att beskriva något som någon annan redan har gjort bättre:
http://www.coachen.se/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=136
Collegeidrott är, i synnerhet basket och football, helt monumentalt stort här och många föredrar den framför den professionella. De allra största NCAA Division 1-skolorna har footballarenor för 60 000-70 000 åskådare och de genererar enorma summor pengar till skolornas sportprogram. Be mig inte förklara hur seriesystemet fungerar i detalj eftersom det är hur krångligt som helst, men jag ska försöka ge er en sammanfattning.
Skolorna är geografiskt indelade i olika conferences, till exempel Pacific 10, East 10, Atlantic College Conference, och alla har olika regelverk och stadgar. De olika sporterna spelar under olika tider på året, till exempel footballsäsongen är under hösten, basketen under vintern/våren och basebollen under våren. Man spelar en grundserie där alla lag möter varandra, sedan har man slutspel inom conferencen och de som vinner det går vidare till det nationella slutspelet. Dock behöver man inte vinna för att ta sig dit eftersom det sitter komitteer med tränare och förståsigpåare som kan rösta in lag för att fylla alla platser. Det man tittar på är säsongens resultat, historia och troligtvis är också en hel del pengar inblandade.
Basketens slutspel är ett rakt slutspel med åttondelar, kvartar, semifinaler och final, men så är inte alltid fallet. I footballen har de inget slutspel utan när grundserien är klar sitter sådana där kommiteer och bestämmer vilka dem tyckt har varit bäst och väljer sedan ut vilka lag som ska mötas i olika mästerkapsmatcher, så kallade bowls. Alltså är det inte ett rakt slutspel där de bästa lagen gör upp i en final. Den mest åtråvärda bowlmatchen är The Rose Bowl som spelas i Pasadena utanför Los Angeles. Den som vinner den kan kalla sig nationella mästare. The PAsadena Rose Bowl är för övrigt helig mark för oss svenskar eftersom det var just där Sverige förnedrade Bulgarien i VM-94. "Och folk faller till höger och vänster i bulgarernas straffområde!"
Sådär, jag hoppas jag har lyckats klura ut det amerikanska sportssystemet åtminstone lite tillfredställande. Anledningen att jag inte kan förklara djupare är att jag helt enkelt inte vet riktigt hur det fungerar, det är så otroligt invecklat. Rekommenderar varmt den där krönikan jag länkade till, den förklarar mycket.
Som jag frågade i förra inlägget; berätta vad ni vill veta om USA så kommer jag skriva om det.
Alles gut!
Finalspelets nemesis
utan Rönnmark, Vinnerborg och Andersson.
Men för att citera den gamla rockhjälten Pugh Rogefeldt:
"Sorgen är bara en annan tid än lyckan,
Men har du väntat länge i ditt hus,
Så vet du hur det känns,
Att finna glädjen då,
Det är långsamma dagar, långsamma dagar, långsamma dagarna.
(...)
Det är långsamma år, långsamma år, långsamma stilla år"
Kom igen nu Cluben, nästa år är det tredje gången gillt! Jag älskar Er ändå.....
Sunday, April 13, 2008
Vad är verkligt i mediavärlden?
Monday, April 7, 2008
Den bästa dagen i Nathan Ryans liv
För att göra en lång historia kort, min väldigt gode vän Nathan Ryan är från Kansas och därför benhårt Kansas University-fan. Jag kollade på matchen med honom och några andra i hans lägenhet. Eftersom jag inte kan mycket om basket så fattade jag inte alla taktiska skeenden och andra detaljer i spelet, men alla förstår dramatik och den här finalen kommer gå till de berömda historieböckerna. Memphis ledde med två poäng med tio sekunder kvar och hade två straffkast. De missade första, satte andra och Kansas var nu tvungna att sätta en trea för att ta finalen till förlängning. Och klart som fan sänkte Chalmers, som spelar med det otroligt förnedrande nummret 00, en med två sekunder kvar. Matchen till förlängning alltså och i den gjorde Kansas processen kort med Memphis. KU vann The NCAA National Championship för första gången sedan världens bästa år 1988.
Fast den största anledningen att jag kommer minnas den här kvällen är inte för dramatiken i matchen, utan att observera Nathans uppträdande och känsloyttringar under matchen, framförallt i de rafflande slutminuterna. Han flög upp och ner i soffan, skrek, slet sitt hår och gömde sig i handflatorna. När Kansas kvitterade flög han upp och rev ner takbelysningen i glädjeextas. I ärlighetens namn var det som att se sig själv när Sverige spelar landskamp eller när LHC spelar SM-final.
När Kansas till slut hade vunnit lyste hans ögon av ren. obesvärad lycka och det var utan tvekan den bästa dagen i hans liv hittills. Han hade säkerligen samma rena lyckokänsla i kroppen som jag kommer ha om LHC vinner SM-guld i år, för att inte tala om om Sverige vinner EM-guld i sommar. Därför var det enda rätta att göra att skåla min Bud Light med hans, omfamna honom broderligt och vara lycklig för hans skull. Det är en speciell känsla att vara en del av en polares lyckligaste dag och om 20 år kommer vi kunna sitta där gifta och feta och minnas tillbaka med glädje. Tycker du fortfarande att sport saknar betydelse, uncle Olle?
För min egen del följde jag LHCs första final mot HV idag på en minimal datorskärm (fullskärmsläget funkade inte) med ungefär samma inlevelse som Nathan. Steve sov som vanligt bakom mig, men inte länge eftersom mitt glädjevrål när Niklas Person dödade matchen med sitt 6-4 mål kunde väcka en död. Uschaan, jag kommer vara ett nervvrak de kommande två veckorna.
Observerat: Förutom ett minne för livet fick jag mig till livs en minne av de besynnerligare slaget i form av den mest missnöjda McDonalds-kunden jag någonsin sett. Efter matchen gick jag till McDonken för att stilla min hunger med skatter från dollarmenyn. Jag står där i kön och funderar på om jag ska ha två eller tre dubbla cheeseburgare när en svart, medelålders kvinna stormar in med vad jag antar var hennes son i släptåg. Hon är fullkomligt rasande att på den anställda damen i DriveThru-luckan för att hon missat att ge henne hennes specialbeställda cheeseburgare med Big Mac-sås, extra lök och något annat kulinariskt (också kallad Poor Man's BigMac). Den arga kunden sade att hon hade vänt från sjukhuset för att få sin hamburgare, alternativt pengarna tillbaka. Hon gick lös på den stackars anställda som var ansvarig för det oförlåtligt misstaget: hon begärde att få veta hennes namn, managerns namn och restaurangens telefonnummer och försäkrade om att hon ska ringa och klaga på den stackars anställda i mycket skarpa ordalag. Efter att ha fått sina 1.10 dollar tillbaka vände hon på klacken och stormade ut.
Visserligen har kunden alltid rätt, men det här var bara löjligt. Otroligt hur arg man kan bli för en sådan småsak. Sedan kan man ju också fråga sig hur det är ställt med ens prioriteringar om man tycker det är värt att avbryta ett sjukhusbesök för att återkräva 1.10 dollar för en utebliven Poor Man's Big Mac. Bara i USA, vänner...bara i USA...
Thursday, April 3, 2008
Let´s Go, Hawks!
Den här gamla dängan kan inte vara gjord en dag innan 1960.
http://www.youtube.com/watch?v=Y7VFalUR3A0&feature=related
Charmig, men den slår inte "Vi är svenska fotbollsgrabbar".
Eftersom jag inte kan följa spelarna i min kära Club slå ut tänder, förnedra målvakter och på andra sätt krossa allt motstånd i slutspelet där hemma får jag nöja mig med det näst bästa: gå på NHL-hockey och se Chicago Blackhawks, ett av mina favoritlag från hockeybildseran vid sidan av Toronto och Quebec/Colorado (måste komma ihåg att ta med mig de tröjorna till nästa termin). Jag minns med nostalgi de gamla lirarna som spelade med indianhuvuded på bröstet nittonhundranittio-nånting: Ed Belfour, Tony Amonte, Jeremy Roenick, Gary Suter, Dennis Savard och inte minst den gamla greken Chris Chelios, som jag kommer återkomma till senare.
Igår var det alltså dags för match igen och nytt hatmöte mot serieledarna Detroit Red Wings, denna gång i sällskap svenskarna Peter, Nela, Samuel och William. Chicago är mitt i brinnande slutspelsjakt, och det i kombination med rivaliteten med rödvingarna från USA:s armhåla ingav förhoppningar om en het drabbning. Mycket riktigt infriades förhoppningarna. Blackhawks startade ursinnigt och knäckte The Dominator med tre mål innan ens tio minuter var spelade. Den gamla tjeckiske stormålvakten byttes ut och in kom en annan legendar, Chris Osgood. De båda har gemensamt att de, likt Gretzky the Greatest, har spelat med gamla karaktäristiska hjälmar hela sin karriär och vägrat byta till moderna, flashiga målvaktsmasker. Respekt!
Det var väldigt hett på isen och det var, som klyschan säger, slutspelskaraktär på spelet; snabbt, ruffigt och hetsigt. Den hetsiga stämningen resulterade i gott och väl dussintalet slagsmål, och då menar jag inte svenska handske-i-ansiktet-knuffar utan fullblodiga rallarslagsmål, precis så som man har inbillat sig att NHL är. Publiken var också för en gång skull med på noterna och stundtals var det nästan Stångebrohalls-tryck på läktaren. Som lite kuriosa kan jag berätta att Chicago-publiken är en av Staternas mest högljudda när nationalsången sjungs; det klappas (likt de i Spanien klappar under tysta minuter) och skrålas konstant, och jag måste medge att framkallar lite pirr längst ryggraden.
Åter till Chris Chelios. Han är en gammal hockeygrek i ordets rätta bemärkelse: född 1962, grekiskt urspung och han gör nu sin 25:e säsong i NHL. Nio av dem i Chicago och han var den stora profilen i laget under nästan hela nittiotalet, men nu representerar han ärkerivalen Red Wings. Därför buas det nu högljutt i United Center varje gång Chelios rör pucken. Den flytten är kanske inte lika oförlåtlig som förrädaren Figos flytt från Barca till Real Madrid, eller ännu värre, att flytta från LHC till Södertälje eller Troja/Ljungby, men titta på följande klipp så förstår ni säkert varför han inte känner sig så välkommen i Blåsiga Staden längre.
http://www.youtube.com/watch?v=n9kZbdnzMRQ&feature=related
Enligt ett samtal bakom mig så kan täljer Chelios restaurang inte guld direkt. Där ser man. Visserligen är jag väl inte bättre själv; jag lovade en gång dyrt och heligt att jag aldrig skulle spela för Hjulsbro, men det gick ju som det gick. Jag försvarar mig med att när Don Holeby ringer säger man inte nej. Han gav mig ett erbjudande jag inte kunde motstå.
Åter till matchen. Detroit fick lite häng genom en missil i krysset signerad Zetterberg, men ridån gick ner i början av andra perioden när Dustin Bufyglien (uttalas Böff-lään), killen skickade Mange Johansson till farmarlaget, smällde dit ett direktskott till 4-1 i powerplay. Matchen slutade till slut 6-2 till Blackhawks.
Mina två tidigare NHL-upplevelser har med ett uns av besvikelse inte alls levt upp till förväntningarna man hade på NHL som 8-årig palting. Fast annat var det igår och för att summera denna match tänker jag bjuda in er till ett litet tankeexperiment: tänk er tillbaka till 1995 där ni sitter i ert pojkrum med väggarna tapetserade med hockeyplanscher och pillar med era hockeybilder. Ni prenumerar på ProHockey och dreglar över stjärnornas namn: Forsberg, Fedorov, Hasek, och icke att förglömma, hockeyfrillornas försvarare, Jaromir Jagr. Ni drömmer er bort till en fjärran NHL-arena; 20 000 galna fans, slagsmål i massor, gravitationsbrytande tacklingar, kamikazeräddningar, mål så vackra att Michelangelo skulle bli avundsjuk och skott så hårda att de kan döda en elefant. Ni tänker, "Tänk att en dag få se det själv!"
Jag behöver inte drömma längre för precis sådan var matchen igår....Precis så underbart NHL-ig som man fantiserat om. Därför kan jag nu bocka av att uppleva NHL på min saker-att-göra-innan-jag-dör-lista.
Chicago blackhawks har nu med två matcher kvar bra häng på slutspelsplatsen. De möter Nashville, laget där Foppa gjorde ett gästspel, på fredag som ligger precis över slutspelstrecket i Western Conference, tre poäng framför Chicago. Hoppas innerligt att de tar sig dit, eftersom jag kommer missa hela SM-slutspelet inklusive guldfirandet i Linköping så kan att lite NHL-slutspel kan tjäna som substitut.
Kom ihåg när ni står där på Trädgårdstorget och tar emot LHC:s nyblivna SM-guldmedaljörer, fulla som kastruller: släng en tanke västerut, till en supporter i exil. För att mitt sinne kommer vara med Er.